ΒΙΒΛΙΟ - Ευηνοχώρι στης παράδοσης τα μονοπάτια

 

biblio3Με εξαιρετική επιτυχία και με εντυπωσιακή παρουσία συγχωριανών και συνδημοτών που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας Ευηνοχωρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου  του Χρήστου Δημ. Παλασκώνη με τίτλο « Ευηνοχώρι, στης παράδοσης τα μονοπάτια».

Μέσα από τη συλλογή και την καταγραφή των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων του βιβλίου αντικατοπτρίζεται το γνήσιο λαϊκό αίσθημα του τόπου μας. Δίνεται έτσι το στίγμα της απλοϊκότητας και αυθεντικότητας, που συνδυάζεται παράλληλα με το μεγαλείο της ανθρώπινης σκέψης και εφευρετικότητας. Προσεγγίζοντας το υλικό της συλλογής ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της καθημερινότητας των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, όπου τα πάντα σχεδόν ήταν διαφορετικά∙ αλλιώτικες οι συνήθειες, οι αντιλήψεις και ασφαλώς οι συνθήκες διαβίωσης. Διαπιστώνει επίσης ότι κάποια στοιχεία του πολιτισμού μας παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, όπως ακριβώς μας παραδόθηκαν και ότι έτσι κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε σ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς.

 

paradosh-monopatiaΠροηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη που αναφέρθηκε , με αφορμή το βιβλίο, στις αστείρευτες δυνάμεις που υπάρχουν στον τομέα του πολιτισμού του τόπου μας και πρέπει να αναδειχθούν τονίζοντας ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου θα είναι ενεργός συμπαραστάτης και αρωγός τέτοιων προσπαθειών.

Στο χαιρετισμό του ο ιερέας του χωριού μας π. Δημήτριος Ζήσης που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά μεταφέροντας και τις ευχές του αναφέρθηκε στη δύναμη της παράδοσης που βοήθησε τον ελληνισμό να εξελιχθεί διαχρονικά τονίζοντας ότι η γνώση της παράδοσης είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πορεία όχι μόνο του ελληνισμού αλλά και όλων των λαών.

Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με την ομιλία του Ομότ. Καθηγητού Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτη Κοντού που αναφέρθηκε στο λαϊκό πολιτισμό και την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στις μέρες μας και την επιστροφή στις ρίζες μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η γλώσσα και ο λαϊκός πολιτισμός είναι βασικά συστατικά στοιχεία της ταυτότητάς μας. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στην προσωπικότητα του συγγραφέα Χρήστου Παλασκώνη και στην αείμνηστη καθηγήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μηλίγκου – Μαρκαντώνη (καθηγήτριας του συγγραφέα) που προλογίζει το βιβλίο, και πρότεινε στον παριστάμενο Δήμαρχο τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Ευηνοχώρι.

Η παρουσίαση του βιβλίου συνεχίστηκε από τη συγχωριανή μας εκπαιδευτικό και φιλόλογο κα Σοφία Λαναρά που αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του και συγκεκριμένα στον υλικό, κοινωνικό και πνευματικόν βίο των κατοίκων της περιοχής του Ευηνοχωρίου καθώς και στην προσφορά των πληροφορητών που με βάση τις δικές τους αυθεντικές μαρτυρίες έχει δομηθεί το βιβλίο.

biblio8Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του συγγραφέα Χρήστου Δημ. Παλασκώνη που τόνισε ότι το έργο αυτό συνιστά μια συλλογή πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων των προγόνων μας, όπως ήθη και έθιμα, συνήθειες και ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας. Έτσι, με προσωπική συνειδητή προσπάθεια υλοποιούμε ένα πρώτο βήμα επιστροφής στο γνήσιο παρελθόν των ανθρώπων του τόπου μας. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά σε όσους βοήθησαν στη δημιουργία του βιβλίου αυτού ενώ ευχαρίστησε με φανερή συγκίνηση όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση.

Το εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο αριθμεί 232 σελίδες και 180 φωτογραφίες, ενώ ως εργασία απέσπασε το 2003 ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν το βιβλίο « Ευηνοχώρι, στης παράδοσης τα μονοπάτια» μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6972162328 (Χρήστος Παλασκώνης), 6975834495 (Νίκος Γιαννής), 6974434493 (Γιώργος Κοντός), 6934852635 (Σπύρος Ζαρκάδας) ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Βασίλειος Κυτάγιας, Παναγιώτης Κολοζάκης και Δημήτριος Μπαλαμπάνης, οι διατελέσαντες τέως Πρόεδροι της Κοινότητας Ευηνοχωρίου, η σύζυγος του μεγάλου δωρητή Κων/νου Νιαβή, κα Γεωργία Νιαβή, ο πολιτευτής κ. Νικόλαος Καραπάνος, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου κ. Γεώργιος Συγγούνης και κα Δήμητρα Μωραΐτη, ο τέως Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας κ. Χρήστος Παπατσίρος εκπρόσωποι των Συλλόγων « Αρχαία Καλυδώνα», «Ιππικός όμιλος», «Αιμοδοτικός Σύλλογος», «Άγιος Ιωάννης» και «Κοίμηση της Θεοτόκου» καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά, καθηγητές και δάσκαλοι.

Πατήστε να δείτε την παρουσίαση που έγινε στην στοά βιβλίου στην Αθήνα ΕΔΩ.

biblio4 biblio1 biblio2 biblio7

biblio5 biblio6 biblio biblio9

1IMG_9603 biblio10 biblio11 biblio12

biblio14 biblio16 biblio17 biblio18

Διαβάστε και ορισμένα αποσπάσματα απο το βιβλίο του Χρήστου Δ. Παλασκώνη.

101-26101-51101-86

101-87101-88101-137

101-138101-181101-182

Αναζήτηση