Οι θησαυροί της Αρχαίας Καλυδώνας.

Οι θησαυροί της Αρχαίας Καλυδώνας.

IMG_2835Στιγμές αφιερωμένες στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας έζησαν εκατοντάδες Μποχωρίτες κάθε ηλικίας από τα μικρά παιδιά ως τους υπερήλικες.

 

Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών με απόλυτη εξειδίκευση στο θέμα της βραδιάς που ήταν “οι θησαυροί της Καλυδώνας” έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ζήσουν ένα μοναδικό ταξίδι αιώνων στην Αρχαία Καλυδώνα ξεκινώντας από την μυθολογία και φτάνοντας στην ανασκαφική δραστηριότητα και τα ευρήματα του σήμερα.

Η εκδήλωση στην πλατεία "Οδυσσέας Ελύτης" ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον γ.γ του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου κ. Μαραγκούλα Βασίλη, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου κ. Νικόλαος Ψεύτης που τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που έχει το χωριό μας από την ανάδειξη της Αρχαίας Καλυδώνας.

Σημείωσε δε ότι η παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου στην ΛΣΤ΄ΕΚΠΑ με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου έγινε για να μπορεί η υπηρεσία να αξιοποιεί στον τόπο μας τα ευρήματα του χώρου της Αρχαίας Καλυδώνας.

Πρώτη ομιλητής η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ εφορίας προϊστορικών & κλασσικών αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου που έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την Αρχαία Καλυδώνα από την μυθολογία ως σήμερα με παράλληλη προβολή εικόνων.

Ειδική αναφορά για τις ανασκαφές και τα μνημεία (Ναός Αρτέμιδας, Ηρώον, Θέατρο) αλλά και την παρουσία των Ελλήνων και Δανών αρχαιολόγων ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Με εξαιρετικό λόγο παραθέτοντας διαχρονικές λεπτομέρειες και στοιχεία και χρησιμοποιώντας απλές και κατανοητές εκφράσεις κέρδισε το κοινό που παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ημίωρη παρουσίασή της.

Ευχαρίστησε τον Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου, το Τοπικό Συμβούλιο, και τον σύλλογο Αρχαία Καλυδώνα για την βοήθεια και την συνεργασία που έχουν έως σήμερα.

Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δανίας Dr. Rune Frederiksen που κάθε καλοκαίρι με την ομάδα των φοιτητών του έχει ως αντικείμενο την ανασκαφική δραστηριότητα στο Θέατρο της Καλυδώνας.

Παρουσίασε στα ελληνικά αφού ομιλεί αρκετά καλά την γλώσσα μας το έργο της ανάδειξης του Θεάτρου τα προηγούμενα χρόνια καθώς επίσης και τα ευρήματα και την πρόοδο που σημειώθηκε την φετινή σεζόν.

Αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία και προσφορά των Δανών συναδέλφων του αρχαιολόγων στον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας.

IMG_1495Με συγκίνηση ανέφερε ότι αισθάνεται όπως και οι φοιτητές του σαν ένας από εμάς αφού τα χρόνια που βρίσκεται εδώ έχει αποκτήσει πολλούς φίλους και η συμπεριφορά των χωριανών απέναντί τους είναι πολύ φιλική και εμπνέει σεβασμό.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη που τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος με την ΛΣΤ΄ εφορία και ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου να υιοθετήσει ως επίσημο αναμνηστικό για τους επίσημους προσκεκλημένους τον Καλυδώνιο Κάπρο που θα δίνεται ως ενθύμιο του Δήμου, παραδίδοντας μάλιστα μπρούτζινο αντίγραφο στον διευθυντή του Ινστιτούτου Δανίας.

Στην συνέχεια δόθηκαν στους καλεσμένους αναμνηστικά (ημερολόγια, μπλοκ σημειώσεων με το λογότυπο του συλλόγου και την Θεά Άρτεμη) και τιμητικές πλακέτες στην ΛΣΤ΄ εφορία και το Ινστιτούτου Δανίας για την προσφορά τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του επίτιμου γενικού Διευθυντή αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Λάζαρου Κολώνα που παρέδωσε την πλακέτα στο Ινστιτούτου Δανίας, ενός ανθρώπου που από την δεκαετία του ΄80 έχει δώσει μια τεράστια ώθηση στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Καλυδώνας αλλά και των άλλων αρχαιολογικών χώρων του νομού μας.

Ο πρόεδρο του συλλόγου κ. Σπύρος Ζαρκάδας παρέδωσε στην Προϊσταμένη ΛΣΤ΄ Εφορείας προϊστορικών & κλασσικών αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου την δεύτερη πλακέτα ευχαριστώντας για την εξαιρετική συνεισφορά της στην ανάδειξη του θησαυρού της Αρχαίας Καλυδώνας και στον ζήλο που επιδεικνύει για την πολιτιστική αναβάθμιση όλων των αρχαιολογικών χώρων τους νομού μας.

Συγχαρητήρια στον σύλλογο “Η Αρχαία Καλυδώνα” για την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που αποδεικνύει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του χωριού μας…

IMG_1480 IMG_2922 IMG_2936 IMG_2807

IMG_2816 IMG_2821 IMG_2824 IMG_2827

IMG_2838 IMG_2839 IMG_2842 IMG_2844

IMG_2847 IMG_2850 IMG_2851 IMG_2852

IMG_2908 IMG_2917 IMG_2929 IMG_2931

IMG_2935 IMG_2938 IMG_2940 IMG_2945

IMG_2948 IMG_2951 IMG_2953 IMG_2955

IMG_2956 IMG_2957 P7260131 P7260135

IMG_1471 IMG_1509 IMG_1511 IMG_1497

Αναζήτηση