Ημερίδα το έργο ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων - 2011

Ημερίδα για το έργο της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων του 2011

P6080042Μια εξαιρετική ημερίδα διοργανώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου με θέμα : To έργο της ΛΣΤ’ Εφορείας Προΐστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά το έτος 2012.

Συνδιοργανωτής ήταν η Αρχαιολογική – Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και χορηγοί : Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας και ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου.

Η ΛΣΤ’ εφορεία ιδρύθηκε το 2004, προισταμένη είναι η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια εξαιρετικά δραστήρια και επιστημονικά καταρτισμένη αρχαιολόγος και έχει υπό την εποπτεία της την Αιτωλοακαρνανία την Λευκάδα και το Μεγανήσι.

Στον χώρο δράσης της υπάρχουν 113 αρχαιολογικοί χώροι, 4 μουσεία (Λευκάδας, Θυρειου, Αγρινίου και Θέρμου) ενώ το προσωπικό της εφορίας αποτελούν 85 άτομα κάθε ειδικότητας και απασχολούνται 170 έκτακτοι.

Κατά το έτος 2011 η ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ ανέπτυξε πλούσια δράση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδος.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται ανασκαφές των μεγάλων οδικών αξόνων της Ιόνιας & Παραιόνιας οδού, σωστικές ανασκαφές, υλοποίηση έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, επιστημονικές συνεργασίες με άλλους φορείς, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά το ευηνοχώρι έγινε ειδική αναφορά στο ανασκαφικό έργο στην είσοδο της σήραγγας Καλυδώνας όπου συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα σε έκταση 11 στρεμμάτων.

Ήρθαν στο φώς αρκετοί τάφοι διαφόρων χρονικών περιόδων και ολοκληρώθηκε η έρευνα σημαντικού τάφου μακεδονικού τύπου των ελληνιστικών χρόνων.

Επίσης αναφέLST-EFORIAρθηκε ότι στην θέση Φράξος αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, πιθανώς μακεδονικού τύπου, κλασικής – ελληνιστικής εποχής.

Περιλάμβανε έξι κιβωτιόσχημους και ένα λακκοειδή τάφο, και απέδωσε εντυπωσιακά ευρήματα.

Στα έργα του ΕΣΠΑ που ήδη έχουν ξεκινήσει έγινε αναφορά στην “Προστασία του Ηρώου Καλυδώνας” , προυπολογισμός 250.000 ευρώ που αναμένεται να τελειώσει στο τέλος του 2012.

Το Ηρώων είναι από τα πλέον ιδιότυπα της Αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωμένο στον Λέοντα που ήταν αθλητής ονομαστός της εποχής εκείνης.

Κλείνοντας η Κ. Βικάτου αναφέρθηκε και στην επιστημονική συνεργασία της εφορίας με το ινστιτούτο της Δανίας για την ανασκαφή του θεάτρου της Καλυδώνας όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ΔΙΑΖΩΜΑ. (Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Ο νέος κύκλος ανασκαφών θα αρχίσει στις 25 Ιουνίου όπου ελπίζουμε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το Θέατρο της Καλυδώνας που αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς του πολιτιστικού θησαυρού του χωριού μας…

P6080043 P6080046 P6080044 P6080049

P6080047 P6080048 P6080050 P6080051

 

Αναζήτηση