Χορευτικό Ευηνοχωρίου (Το χοροστάσι) – Αφιέρωμα

xoros34Η παράδοση, η ιστορία και γενικότερα ο πολιτισμός είναι το κύριο συστατικό στοιχείο της ταυτότητας ενός λαού και έθνους.

Στην ενότητα της παράδοσης περιλαμβάνονται τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της περιοχής (τελετές, γιορτές, πανηγύρια) καθώς επίσης τα τραγούδια και οι χοροί.

Στην πατρίδα μας συναντάμε μια εξαιρετική παρακαταθήκη τέτοιων στοιχείων που σε κάθε τόπο έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Στο σκέλος που αφορά τους παραδοσιακούς χορούς έχουμε πλήθος στοιχείων από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που αποτυπώνουν ταυτόχρονα την ιδιοσυγκρασία και τα βιώματα των κατοίκων της, ξεκινώντας από την Θράκη ως την Κρήτη, τις χαμένες πατρίδες και τα νησιά μας όπου συναντάμε πολλές επιρροές στο χορό τους λόγω των κατακτητών που τα κατείχαν.

Η διάσωση, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών αλλά και των λαικών χορών είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές αφού οι νέοι γίνονται «κοινωνοί» της παράδοσης αλλά και οι καλύτεροι «πρεσβευτές» ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν σε οργανωμένα σχήματα (χορευτικές ομάδες).

Στο χωριό μας τα τελευταία 14 χρόνια (ιδρύθηκε το 1998) το σημαντικό έργο της εκμάθησης παραδοσιακών χορών στους νέους και τις νέες επιτελεί δημιουργικά το Χορευτικό Ευηνοχωρίου.

Στα χρόνια αυτά ως σήμερα εκατοντάδες νέες, νέοι, ενήλικες, μέλη των συλλόγων του χωριού μας που βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή «μυήθηκαν» στον χορό από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας από την χοροδιδάσκαλο και καθηγήτρια φυσικής αγωγής του Χορευτικού Ευηνοχωρίου κ. Παναγιώτα Κανιού.

IMG_0769Τα μέλη του Χορευτικού Ευηνοχωρίου με ελάχιστο κόστος χρημάτων αλλά με πολλή διάθεση για προσφορά και πέρα από την προσωπική τους ευχαρίστηση προβάλλουν την δουλειά τους αλλά και το χωριό μας σε κάθε ευκαιρία.

Έτσι είχαμε συμμετοχή του Χορευτικού Ευηνοχωρίου στις συναντήσεις παραδοσιακών χορών στην Χάλκεια (2008) και Οινιάδες (2009-2010) καθώς επίσης στο Κρίκελλο (2000), Σταμνά (2004), Γαλατάς (2004 & 2011) και Μεσολόγγι (2007).

Στο χωριό μας παρουσίασε χορούς σε συνεργασία με τον σύλλογο “Άγιος Ιωάννης” (1999, 2000,2009) και κάθε χρόνο από το 2003 έως σήμερα στην ετήσια εκδήλωση απονομής αριστείων στους μαθητές των σχολείων του χωριού μας με τον σύλλογο “Αρχαία Καλυδώνα” .

Μέσα στις δραστηριότητες του Χορευτικού Ευηνοχωρίου είναι και η διοργάνωση εκδρομών για τα μέλη του (Αράχωβα, Καλάβρυτα).

Το Χορευτικό Ευηνοχωρίου έχει τμήματα νηπίων (δωρεάν), παιδικών τμημάτων σχολικής ηλικίας και ενήλικων και έχει ξεκινήσει μαθήματα χορού για την φετινή σεζόν ήδη από τον Οκτώβριο κάθε Πέμπτη απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του διοικητηρίου της Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου.

Συγχαρητήρια στην χοροδιδάσκαλο και τα μέλη του Χορευτικού Ευηνοχωρίου για την σπουδαία δουλειά τους που προβάλει το χωριό μας και καλή συνέχεια…

Δείτε VIDEO του Χορευτικού Ευηνοχωρίου 2013 πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε VIDEO του Χορευτικού Ευηνοχωρίου 2011 πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε VIDEO του Χορευτικού Ευηνοχωρίου 2010 πατώντας ΕΔΩ.

IMG_0778 xoros1 xoros25 xoros3 xoros5 xoros7 xoros8 xoros9 xoros10 xoros13 xoros11 xoros12 xoros14 xoros21 xoros15 xoros16 xoros23 xoros17 xoros18 xoros19 xoros20 xoros26 xoros27 xoros37 xoros28 xoros30 xoros32 xoros33 xoros35 xoros36

 

Αναζήτηση