Εκκλησίες

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

agiosxaralamposΠολιούχος  του χωριού μας απ΄ τα τέλη της 10ετίας του 1950 όπου και χτίστηκε είναι ο Άγιος Χαράλαμπος και γιορτάζει στις 10  Φεβρουαρίου.

Επέλεξαν τον Άγιο Χαράλαμπο ως πολιούχο διότι σε μια πυρκαγιά της τότε εκκλησίας του πολιούχου του χωριού μας Άγίου Αθανασίου είχε διασωθεί μια εικόνα ο Άγιος Χαράλαμπος και  κτίστηκε μετά από πρόταση του Μποχωρίτη  Παπά- Γεράσιμου Κωνσταντακόπουλου ώστε να είναι στο κέντρο του χωριού μας, να ενώνει και να εξυπηρετεί όλο το χωριό.

Η κατασκευή της νέας εκκλησιάς έφερε αντιδράσεις, έτσι πάρθηκε μια σημαντική απόφαση στην κεντρική πόρτα να γίνουν τρείς αγιογραφίες  Αγίων, του Άγιου Νικολάου αριστερά, του Άγιου Χαραλάμπους και πολιούχου  στη μέση και του Άγιου Αθανασίου δεξιά.

Αυτή η απόφαση του  Παπά- Γεράσιμου  και άλλων συγχωριανών μας για τις αγιογραφίες των τριών αγίων, δεν είχε σκοπό να αποτελέσει τρεις χωριστούς άγιους, αλλά να  αποτελέσει και να συμβάλει στην  αδιάσπαστη ενότητα και αγάπη των κατοίκων του χωριού μας.

Όπως η Αγία Τριάδα είναι αδιαίρετη και ομοούσια για τον Χριστιανισμό.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

agiosathanasiosΜέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1950 πολιούχος του χωριού μας ήταν ο Άγιος Αθανάσιος που θεωρείται και θαυματουργός, η  εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έχει κτισθεί περίπου στα 1850 και κάηκε περίπου το 1870 και μαζί μ' αυτήν και όλα τα έγγραφα και τα συναξάρια που φυλάσσονταν εκεί .  

Ξεχωριστό   το  καμπαναριό  της σε ομορφιά  και  επιβλητικότητα.

 

agiaswthraΆλλο εκκλησάκι μέσα στο χωριό είναι της Αγια Σωτήρως, ένα όμορφο εκκλησάκι σε μια πολύ ήσυχη και γραφική γειτονιά.

 

 

 

 

agiaparaskeyhΣτα  δυτικά του χωριού και μέσα στο πράσινο της φύσης , ευρίσκεται το παλιό εκκλησάκι της Αγιά Παρασκευής , ανακατασκευασμένο  , καταστρέφοντας κάθε τι παλιό και  παραδοσιακό που είχε , και αντικαθιστώντας  την  παλιά  του ομορφιά με την σημερινή που είναι.

 

 

 

panagiaΣτον  κάμπο του Ευηνοχωρίου και κάτω από τα πλατάνια  είναι  το ξωκλήσι της Παναγιάς , που με το δροσερό νερό της βρύσης που έχει εκεί , μπορεί κάποιος να δροσιστεί και να ξεκουραστεί.

 

 

 

Στον χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας ,  βόρεια του χωριού  μας  υπάρχει το ξωκλήσι του παλιού  Αη Γιάννη , εγκαταλελειμμένο , ερειπωμένο και  λεηλατημένο.

Δυστυχώς η αρχαιολογική υπηρεσία απαγόρευσε  κάθε  συντήρηση και επισκευή αλλά και τέλεση λειτουργίας και  μυστηρίου στο εκκλησάκι αυτό , στοχεύοντας στην  ερείπωσή του και στο γκρέμισμά του επειδή είναι χτισμένο  πάνω στον ναό του Διόνυσου .

agiosioannis1Ακριβώς απέναντι απ' την αρχαία Καλυδώνα και τον  παλιό Αη Γιάννη , στον  λόφο  του  Αη Γιαννιού έχει  κτιστεί  το  νέο εκκλησάκι του  Αη Γιάννη , το  εκκλησάκι  αυτό  χτίστηκε το 1973 με την προσφορά και την βοήθεια  του χωριού μας. Έτσι θα συνεχιστεί το πανηγύρι  τ' Αη Γιαννιού και θα μείνει η παράδοση .

Το ξωκλήσι της Άγιας Παρασκευής, της Παναγίας και ο ερειπωμένος Άγιος Ιωάννης είναι βυζαντινά αλλά η ανακαίνιση και η επάλειψη με τσιμέντο άφησαν ακάλυπτα ελάχιστα τμήματα της παλιότερης κατασκευής τους.

evaggelistriaΚοντά στη  λιμνοθάλασσα , είναι το εκκλησάκι της  Ευαγγελίστριας , με μοναδική  του  συντροφιά  έναν  ευκάλυπτο για  να  χαρίζει  τον  ήσκιο του στους  περαστικούς και στους κουρασμένους αγρότες .

 

 

 

 8eotokoy5Ακόμη , πριν απο μερικά χρόνια οι κάτοικοι του οικισμού  Κερατέας με δικά τους έξοδα, αλλά και με συνδρομές  κατοίκων και από άλλα χωριά, (Άγιος Γεώργιος, Κουτσοχέρι, Ξηρέΐκα Κουδούνι) με πολλή προσπάθεια και παρά τις δυσκολίες έφτιαξαν  μια καινούρια  εκκλησία , αφιερωμένη στα γενέθλια της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

 

agiaaikateriniΣτο νέο νεκροταφείο μας βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

 

Αναζήτηση