papagiannhsΟ γνωστός ΣΕΦ Γιώργος Παπαγιάννης με καταγωγή από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου μαγειρεύει για εσάς παραδοσιακή μαγειρίτσα για το Αναστάσιμο τραπέζι και φτιάχνει τσουρέκι για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

Το φετινό Πάσχα με τις λαχταριστές δημιουργίες του κ. Παπαγιάννη ας ικανοποιήσουμε τους απαιτητικούς ουρανίσκους με γεύση παράδοσης και άρωμα Ελλάδος…

1. Παραδοσιακή μαγειρίτσα

  • 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
  • το λεπτό έντερο από ένα αρνί ή ένα κατσίκι
  • 1 μπουκάλι ξίδι
  • 2 μαρούλια
  • 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 600g ξερά κρεμμύδια
  • 2 πράσα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο κρασί μαυροδάφνη ή σαμιώτικο
  • το χυμό ενός πορτοκαλιού
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 6 λίτρα νερό
  • 150g ρύζι καρολίνα
  • 3 αυγά
  • 4 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτελεση

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα ορατά λίπη, τη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη, τα ραντίζουμε με αρκετό ξίδι και τα αφήμουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοπα υλικά.
  • Πλένουμε τα μαρούλια, τα ραντίζουμε με ξίδι και τα ξεπλένουμε πάλι με νερό. Τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα στίψουμε ή να τα λιώσουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα εντεράκια και τα αφήνουμε μέσα σε χυμό 2 λεμονιών.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε και πολτοποιούμε τα ξερά κρεμμύδια.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το άνηθο.
  • Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό και το αφήνουμε να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει έντονα, προσθέτουμε τη συκωταριά και την φήνουμε να ζεματιστεί για 3 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη συκωταριά από την κατσαρόλα, την στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Πετάμε το νερό, πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στην εστία της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, όλων των ειδών τα κρεμμύδια, τα πράσα, αλάτι, λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, για 5 λεπτά.
  • Στο μεταξύ το μίγμα των κρεμμυδιών βράζει. Σβήνουμε με λίγο κρασί, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τα αφήνουμε να βράσουν με τα υγρά τους για 15 λεπτά περίπου, σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και το χυμό πορτοκαλιού, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, για ακόμη 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε 3 λίτρα νερό, τα μαρούλια και το άνηθο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για μία ώρα, χωρίς να αφαιρούμε το κάλυμμα της κατσαρόλας.
  • Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.
  • Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις το υγρό αρχίσει πάλι να βράζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε για 20 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, όπως περιγράφεται στη γενική συνταγή που σας έχω δώσει.
  • Αφού προσθέσουμε το αυγολέμονο, αφήνουμε τη σούπα για 10 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε

2. Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα

Υλικά συνταγής: 

Αλεύρι: 500 γρ. 
Ζάχαρη: 80 γρ. 
Αλάτι: 1 1/2 κουταλάκι 
Βανίλια: 2 συσκευασίες 
Τριμμένο μαχλέπι: 1 κουταλάκι 
Ξερή μαγιά: 1 φακελάκι 
Χλιαρό γάλα: 240 ml 
Ελαφρά χτυπημένα αυγά: 2 μέτρια 
Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 70 γρ. 
Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό (για άλειμμα) 
Υλικά για τη γέμιση: 
Μερέντα ή μαρμελάδα: 1 κούπα 

Οδηγίες

1.Βγάζετε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. 
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, τη βανίλια και το μαχλέπι. Ανοίγετε για λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το γάλα και τα χτυπημένα αυγά. Ζυμώνετε για 5 λεπτά και μετά προσθέτετε το βούτυρο. Ζυμώνετε ξανά, τραβώντας τη ζύμη προς το μέρος σας και ενώνοντας την ξανά (σαν να την διπλώνετε), για 15 λεπτά.

Την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και την βάζετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει (1 με 1 1/2 ώρα). 

3. Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη, να φύγει ο αέρας και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε σε μεγάλο ορθογώνιο φύλλο, 1/2 εκ. πάχος περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη με μαχαίρι ή τον κόφτη της πίτσας σε 4 λωρίδες (κατά μήκος της στενής πλευράς). Μοιράζετε τη γέμιση κατά μήκος των λωρίδων, αφήνοντας γύρω γύρω, απόσταση 1 - 2 εκατοστά ακάλυπτη ζύμη. Αν θέλετε να κάνετε ένα τσουρέκι με μερέντα και το άλλο με μαρμελάδα, θα βάζετε μαρμελάδα στις 2 λωρίδες και μερέντα στις άλλες 2.

Τυλίγετε τις λωρίδες ρολό, ξεκινώντας από την φαρδιά πλευρά. Πιάνετε 2 τυλιγμένες λωρίδες μαζί και τις στρίβετε μεταξύ τους. Αφού τις στρίψετε τις τυλίγετε σε κύκλο και τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, 20 - 25 εκ. περίπου. Κάνετε το ίδιο και με τις άλλες λωρίδες και βάζετε τα ταψάκια σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν για άλλα 40 λεπτά περίπου. 

4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε τα τσουρέκια με χτυπημένο αυτό και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Βγάζετε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα κόψετε. 

   

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία ο Ιππικός Όμιλος Αγί...
Έτοιμος ο νέος χώρος που θα πραγματοπ&o...
Με κατάνυξη και σεμνότητα πραγματοποιή&th...
   

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση που κα&ta...
Πραγματοποιήθηκε η δημόσια κλήρωση τη&sigm...
Ο πολιτιστικός σύλλογος Ευηνοχωρί&o...
   
© evinochori-kalidona.gr